четверг, 3 марта 2011 г.

Масленица

This week is a week of pancakes in Russia. Can you cook pancakes? If not try to follow this:
You should take:
• 1 cup all-purpose flour
• 1 tablespoon white sugar
• 1 teaspoon baking powder
• 1/2 teaspoon baking soda
• 1/4 teaspoon salt
• 1 cup milk
• 1 egg
• 2 tablespoons vegetable oil
Directions
1. Preheat a lightly oiled griddle over medium-high heat.
2. Combine flour, sugar, baking powder, baking soda and salt. Make a well in the center. In a separate bowl, beat together egg, milk and oil. Pour milk mixture into flour mixture. Beat until smooth.
3. Pour or scoop the batter onto the hot griddle, using approximately 1/4 cup for each pancake. Brown on both sides and serve hot.
Or you can do it in such a way:
1. In a large bowl, mix flour, sugar, baking powder and salt. Make a well in the center, and pour in milk, egg and oil. Mix until smooth.
2. Heat a lightly oiled griddle or frying pan over medium high heat. Pour or scoop the batter onto the griddle, using approximately 1/4 cup for each pancake. Brown on both sides and serve hot.
All recipes for pancakes are here: http://www.mrbreakfast.com/recipe_collection.asp?subcategoryid=4
Watch the way of cooking pancakes and listen to good English.

Масленица
(с 28 февраля по 6 марта 2011 года)
Cырная, или масленичная, неделя - это подготовительная неделя к Великому посту посвящена одной цели - примирению с ближними, прощению обид, подготовке к покаянному пути к Богу - в этом христианская составляющая масленицы. На Руси масленица отмечалась как радостный праздник. При слове "масленица" в памяти встают картины веселых зимних дней, наполненных гамом и шумом, вкусными запахами блинов, перезвоном колокольчиков, украшавших нарядные тройки. Сияющие на солнце купола церквей, горящие, как жар, медные самовары, гуляния, балаганы и чинные чаепития.
Рецепт кружевных блинчиков:.
1 порция
Продукты:
100г муки,
1 ст. ложка сахарной пудры
2 яйца
300г молока
75 г растопленного сливочного масла.
Приготовление
Просеять муку в большое блюдо и смешать с сахарной пудрой. Сделать углубление в центре и разбить туда яйца. Добавить к яйцам немного молока и слегка перемешать. Постепенно перемешивать с мукой от краев к центру и слегка взбивать (при помощи венчика), добавив столько молока, чтобы тесто получилось консистенции наполовину взбитых сливок. Добавить масло и оставшееся молоко. Все еще немного взбить. Можно сливочное масло заменять на растительное. Оставить взбитое тесто на полчаса-час, а затем выпекать на сковороде.
Бабушкины блины
На литр молока берем 3 яйца, 1/2 ч.л. соды, гашеной кипятком, в тесто добавляем немного подсолнечного и полпачки растопленного сливочного масла, 5 ч.л. сахара. Муку добавляем "на глазок", доводим тесто до консистенции сметаны. В самом конце добавляем примерно полстакана кипятка. Получаются нежные, ажурные, пышные блины.
Приятного аппетита!
Whole Grain Blueberry Orange Pancakes



• 1 cup all-purpose flour
• 1 cup whole wheat pastry flour
• 2 Tablespoons wheat germ
• 1 Tablespoon sugar
• 2 Tablespoons baking powder
• 1 cup milk (soy milk or almond milk work great)
• 1/2 orange juice
• 1 teaspoon vanilla extract
• fresh or frozen blueberries (about 1 cup)
In a large bowl, mix together the all-purpose flour, wheat flour, wheat germ, sugar and baking powder.
In a separate bowl, whisk together the milk, juice and and vanilla.
Add the wet ingredients to the dry ingredients and stir until just mixed and moistened.
Set your griddle (or large frying pan) to medium-high heat. Spray with cooking spray or add a very thin coat of vegetable or canola oil.
Dollop batter onto the hot skillet in 1/4 cup portions. Sprinkle blueberries over the top of each pancake.
When the edges of the pancakes appear dry, check the underside. If nicely browned, flip and cook the other side to golden brown.
Serve with your favorite pancake toppings.
For even healthier pancakes, use all whole wheat pastry flour. However, expect that your pancakes will have more of a healthy whole wheat flavor.

Комментариев нет:

Отправить комментарий